Ar fermentuotas maistas, turintis probiotinių kultūrų gali padėti sergant egzema?

Naujas Korėjos mokslininkų tyrimas, atliktas su 9763 suaugusiais žmonėmis parodė, kad reguliarus fermentuotų produktų vartojimas 44% sumažina egzemos susirgimo atvejus. Paaiškėjo, jog egzemos ar atopinio dermatito paplitimą padidina didelis suvartojamos mėsos ir apdoroto maisto kiekis bei mažas fermentuotų maisto produktų kiekis. „Šie rezultatai rodo, jog mitybos raciono vesternizacija, tuo pačiu ir mažas fermentuotų maisto produktų vartojimas susijęs su atopinio dermatito padidėjimu ir paplitimu“, – parašė Sunmin Park (Hoseo University) ir Ji-Hyun Bae (Keimyung University). Ši informacija svarbi, ji skleidžiama norint informuoti gyventojus ir siekiant sumažinti atopinio dermatito paplitimą.

Ar priežastis slypi probiotikuose?                

Atsakydami į šį klausimą, Park ir Bae pateikė tradicinių korėjietiškų produktų pavyzdžius (tvendžan, kimči, makkoli) ir paaiškino, kad sveikatos būklė gali būti tiesiogiai susijusi su maiste esančiais gyvaisiais mikroorganizmais, tokiais kaip bakterijos, mielės, arba jų metaboliniai produktai, biogeniniai metabolitai, pasigaminantys fermentacijos metu.

„Biologiškai aktyvūs peptidai susidaro mikrobų fermentacijos metu (proteolizė) iš maistinių baltymų ir turi imunostimuliuojantį efektą, tokį kaip padidėjusį lgA – gaminantį produkuojančias ląsteles ir skatinantį makrofagų aktyvumą. O tai paskatina teigiamą imunologinį poveikį žmogaus apsauginėje sistemoje, apsaugo nuo infekcinių susirgimų“, – rašo jie.

„Fermentacijos proceso metu sintezuojasi svarbios maistingosios medžiagos, tokios kaip vitaminas K ir vitaminas B12. Šitie vitaminai labai svarbūs sveikatai, ypatingai atopinių susirgimų profilaktikai“. Tuo pačiu metu padidėjęs mėsos ir perdirbtų maisto produktų vartojimas skatina didesnį egzemos plitimą, skirtingai nei vartojant tradicinį subalansuotą maistą, ankštines bei kitas daržoves, vaisius ir jūros produktus.

„Tokiu būdu, mitybos raciono vesternizacija tampa atopinio dermatito rizikos faktoriumi, kaip pavyzdį pateikiant suaugusius korėjos gyventojus“.

Fermentuotas maistas

Source: Nutrition Research
Published online ahead of print: 10.1016/j.nutres. 2015.11.011
“Fermented food intake is associated with a reduced likelihood of atopic dermatitis in an adult population (KNHANES 2012–2013)”
Authors: S. Park, J-H. Bae